WIE BEN IK?

Hoi! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Lilit, 23 jaar, intussen 6 jaar lid van onze mooie vereniging. Ik woon in Den Haag, maar kom eigenlijk uit Maastricht, en daarvoor nog uit Jeruzalem. Door mijn multiculturele achtergrond heb ik meegemaakt hoe verschillende mensen uit verschillende culturen, verschillende klassen, verschillende opleidingsniveaus kijken naar de wereld. Ik heb ook meegemaakt dat er één factor is die, ongeacht wie je bent, altijd invloed heeft op je leven: kapitaal. Mijn ouders komen uit Armenië, een armer land, en toen we naar Nederland kwamen en ik eerst naar een internationale basisschool ging, werd ik omringd door kinderen uit allemaal verschillende landen. Wij stonden op school vaak stil bij hoe verschillend mensen leven in Nederland en elders op de wereld. Ik vond het prachtig dat ik op leuke scholen zat in Nederland en het beste onderwijs genoot, en ik vond het oneerlijk dat niet alle kinderen dat voorrecht hebben. Ik vond het prachtig dat mijn ouders hier een toekomst konden opbouwen en hun dromen konden nastreven, en ik vond het oneerlijk dat theoretisch geschoolde mensen elders niet aan de bak komen, en nog meer mensen helemaal niet de kans krijgen om een opleiding te volgen. Ik vond het prachtig dat wij hier onze natuur beschermen, en ik vond het oneerlijk dat elders eeuwenoude bossen gekapt moesten worden om ruimte te maken voor een villa voor een miljonair. Ik vind al die dingen nog steeds oneerlijk, en ik vind het ook oneerlijk dat ook in Nederland het kapitaal vaak het laatste woord krijgt, en niet de burger. En daarom ben ik lid geworden van de Jonge Socialisten.

 

Den Haag-Leiden

Ik ben eerst actief geworden in mijn afdeling. Als actief lid ondersteunde ik vrijwillig het afdelingsbestuur en organiseerde ik acties, zoals de actie tegen de zogenaamde homo-concentratiekampen in Tsjetsjenië. Later ben ik in Den Haag-Leiden verkozen als voorzitter. Mijn voornaamste doel als voorzitter was mijn bestuursleden helpen zich te ontwikkelen en zelf hun doelen in het bestuur te verwezenlijken. Dat hield in: een vertrouwensband opbouwen en leren met elkaar om te gaan met respect en geduld. En dat heeft geloond: naast nieuwe activiteiten te hebben uitgeprobeerd, zoals de Masterclass Ideologie-reeks, voerde onze afdeling veel actie. Zo hebben we gekampeerd voor het stadhuis van Zoetermeer voor meer betaalbare woningen, hand in hand gelopen met Rotterdammers in solidariteit met slachtoffers van homofobisch geweld, en een enorme stormbaan opgezet voor de Haagse Hogeschool om aan te kaarten hoe lastig het is om als jongere een vaste baan te vinden.

Daarnaast heb ik in die tijd opiniestukken geschreven die ons progressieve verhaal verspreidden onder nog meer mensen, bijvoorbeeld over het abortusrecht, eerlijkheid in de politiek, en rechtvaardigheid in het Midden-Oosten. Dankzij dat eerste heb ik zelfs mogen spreken in een panel over vrouwenrechten in het kader van SheDecides. En dit alles had ik onmogelijk kunnen doen zonder de briljante hersenen, scherpe kritiek, en liefdevolle steun van mijn bestuur. Ik ben trots op wat wij samen hebben bereikt en ik ben trots op hen allemaal. Ook nadat ik aftrad als afdelingsvoorzitter heb ik altijd veel gehad aan hun wijze raad, zo ook toen ik samen met een groep vrouwelijke leden het Vrouwen*netwerk binnen de JS opzette.

FNV Jong

Naast mijn voorzitterschap heb ik ook veel actie gevoerd met FNV Jong en Young&United. We hebben talloze acties opgezet, van het langsbrengen van netpanty’s bij werkgevers die contracten uitgeven die - net als een netpanty - geen zekerheid bieden, tot het bezorgen van een enorm zware Blik op de Toekomst bij een ondernemersconferentie (die er vervolgens ook uren bleef staan!), tot een gesprek met minister Wouter Koolmees over hoe hij de flexepidemie gaat bestrijden, waarin ik het woord mocht voeren. Daarnaast heb ik in de Sectorraad van FNV Jong meegedacht over hoe we jongeren kunnen betrekken bij de vakbond om samen te strijden voor een betere toekomst.

Buiten de politiek

Behalve actieve Jonge Socialist zijn houd ik me ook bezig met twee masterstudies: Midden-Oostenstudies en Holocaust en Genocidestudies. Ik lees veel boeken, speel graag games, luister en zing veel muziek, en geniet met volle teugen van mijn bioscoopabonnement.  Als ik bij mijn ouders in Limburg ben eet ik graag om half 2 ‘s nachts nog even een salade met mijn moeder en kijken we het nieuws en hebben we een discussie over Marx. Ik ben nieuwsgierig, spontaan, en assertief. Ik houd van olifanten en bijtjes. Ik geloof dat de wereld veel mooier wordt als we eens wat meer luisteren naar ons hart en allemaal een stuk liever tegen elkaar doen. En al deze dingen hebben me geleid naar de plek waar ik nu sta.

 

Op dit punt in mijn leven ben ik bovenal uitermate gemotiveerd om me in te zetten op de voorhoede van onze vereniging, samen met alle andere extreem getalenteerde leden die de JS rijk is. Ik ben ervan overtuigd dat de JS nu een voorzitter nodig heeft die iedere Jonge Socialist wil empoweren en het belang van de leden voorop heeft staan. Zo een voorzitter moet ook opgewassen zijn tegen druk van buitenaf, en de durf hebben om zowel de kar te trekken als soms de spotlight te delen. Immers, de JS gaat niet om één persoon, maar om ons allemaal. Ik weet uit mijn ervaring zowel als afdelingsvoorzitter als als FNV-activist dat ik klaar ben voor deze uitdaging. En ik hoop dat jij, lieve lezer, dat ook gelooft.

 

En voor het geval je je afvraagt hoeveel reuzenberen ik in één keer kan knuffelen - zoveel dus: